Blog

Branding photo

10 Tips voor een mooie Instafeed

Je ziet ze af en toe voorbij komen, van die perfecte instagramfeeds, helemaal in dezelfde stijl. Super mooi, maar dat gaat niet vanzelf. Daar moet je wel wat voor doen. En niet iedereen wil dat natuurlijk, maar wil je dat mensen je sneller volgen en niet alleen die ene mooie post liken, dan helpt een mooie feed zeker wel. Dus vandaar in dit blog 10 tips die je gaan helpen om een mooie instagramfeed te creëren.

Tip 1. Gebruik alleen goede foto’s

Het is natuurlijk een beetje een dooddoener, maar te vaak zie ik nog onscherpe en bewogen foto’s voorbij komen, zit daar nu echt iemand op te wachten? Maak je foto’s met goed (liefst dag-) licht, en maak gewoon meerdere foto’s als je toch bezig bent, zodat je later de beste kunt kiezen.

Natuurlijk zijn er verschillende elementen die ervoor zorgen of je foto wel of niet goed wordt, wil je daar meer over weten en beter in worden dan zijn er genoeg fotograferen die tegenwoordig een basis cursus aanbieden, zelfs in fotografie met je telefoon.

Tip 2. Denk aan je complete feed

Je kan nog zo een mooie foto maken, die als post veel likes op levert, maar als hij totaal niet past in je feed is het doodzonde. Zorg dus dat je van te voren kijkt of je foto’s wel bij elkaar passen. Soms is het alleen een kwestie van de foto iets meer in of uitzoomen, wat lichter maken of op een ander moment plannen en dan past ie veel beter in het geheel. Vandaar dat het slim is om als je met een fotoshoot bezig bent, meerdere foto’s te maken zodat je degene kan kiezen die het best past.

Soms betekent dat, dat je die ene leuke foto eigenlijk niet kan plaatsen, omdat deze niet past in je Instagram feed. Plaats de foto op een ander moment of op een ander medium. Instagram stories zijn daar natuurlijk ideaal voor. Alles wat je wilt delen maar wat net even niet in je feed past, kun je zeker in je stories kwijt. Maar ook op facebook is je totale feed niet zichtbaar, dus daar kan je je post wellicht ook prima plaatsen.

Denk daarnaast in vierkant. Ook al kan je tegenwoordig ook andere formaten posten op Instagram, in je feed wordt elke foto weer vierkant afgesneden. Ik ben zelf een grote fan van UNUM, dat is een preview en plannings app voor instagram (de gratis versie is al prima) waarin je je foto’s heerlijk heen en weer kan schuiven net zo lang tot je helemaal tevreden bent en de kleuren en vormen mooi doorlopen. Je kan ook zien hoe een foto die misschien niet vierkant is in je feed eruit ziet.

Tip 3. Planning

unum

Een logisch gevolg van de vorige tip is planning. Plan je post vooruit, dan weet je of ze mooi passen en of je voor hetgeen je wilt vertellen op die dag een mooie foto hebt. Ik plan voor mezelf ook altijd wat ruimte voor “events” als ik weet dat ik volgende week naar een beurs ga waar ik zeker wel een leuke foto maak, dan hou ik daar ruimte voor vrij bij het plannen. Zelf plan ik vaak mijn week vooruit op zaterdag of zondag, dat geeft mij de rest van de week als ik aan het werk ben ook weer wat rust. Maar ook al plan ik het visueel, ik post de foto’s altijd wel handmatig, want ik wil dan ook gelijk kunnen reageren.

Tip 4. Maak foto’s in bulk

Wat ook veel rust op levert is af en toe een moment te kiezen waarop je wat content gaat maken. Ik doe dat vaak op een zondag, en dan schiet ik gelijk meerdere plaatjes die goed in mijn merk passen maar waarvan ik op dat moment nog niet precies weet wanneer ik ze ga gebruiken. Een soort persoonlijke ‘brand beeldbank’.

Tip 5. Cureren

Kijk af en toe je nog even over je hele feed heen en beslis of alle foto’s nog wel zo goed passen als je op dat moment dacht. Past die ene foto van een paar weken geleden er toch niet meer zo goed bij, archiveer deze dan. Dat maakt je feed gelijk een stuk rustiger.

Tip 6. Blijf bij jouw verhaal

Echt super die zomer vakantie foto, maar als je account gaat over katten dan snapt niemand die foto opeens in je feed. Het verstoort je verhaal en mensen snappen niet meer waar je account over gaat en dus gaan ze je ook niet zo snel volgen. Daarbij, hoe sterker je verhaal en hoe consequenter je beeldtaal, des te eerder zullen mensen je post ook herkennen tussen alle andere content op instagram.

Dat betekent natuurlijk niet dat al je foto’s hetzelfde moeten zijn, integendeel! Maar ze moeten een eenduidig verhaal zijn.

Tip 7. Afwisseling

Dat brengt me ook gelijk naar de volgende tip, namelijk afwisseling. Als al je beelden exact hetzelfde zijn (alleen maar close up selfies) zullen mensen je na een tijdje weer gaan ontvolgen, je moet wel zorgen voor voldoende afwisseling om je volgers te blijven boeien.

Je kan ook spelen met je grid, omdat deze uit drie foto’s naast elkaar bestaat kun je vooruit plannen en daar een bepaald ritme in vinden door bepaalde type foto’s af te wisselen (portretten, flatlays, sfeerfoto’s etc).

Tip 8. Bewaak je merk en style

Wat heel goed werkt is om voor jezelf een moodboard te maken. Je geeft daarmee aan welke sfeer foto’s je mooi vind, welke kleuren je gaat gebruiken en welke stijl. Hou je van lichte foto’s of juist van donkere, welk lettertype gebruik je bij je quotes, allemaal dingen die je in je moodboard kunt vast leggen om zo een sterk merk te bouwen.

En als je eenmaal zo een moodboard heb gemaakt, hou je daar dan aan. Blijf bij één kleurenschema. Wees niet bang om bij je portretten bijv. ook je outfit te matchen met je merkuitstraling. Zie ook mijn blog over tips voor goede profielfoto’s hier.

Gebruik voor product foto’s ook dezelfde kleur schema’s en gebruik achtergronden die passen bij je merk uitstraling. Dat maakt dat je foto’s al gelijk zo veel beter passen binnen je totale feed. Denk daarbij ook aan het gebruik van props die passen in je kleurbeeld en bij je merk. Heb je inspiratie nodig voor leuke eenvoudige props, lees dan mijn blog tips over instagrammable props.

Tip 9. Bewerk al je foto’s

Om je foto’s te laten opvallen en mooi bij elkaar te laten passen is het bewerken van je foto’s echt essentieel. Die ene foto wil je misschien nét iets lichter maken, dat kan dan prima in een van de vele foto bewerkings apps. 

Ik gebruik zelf de mobiele app van Lightroom, ook omdat ik op de laptop ook al Lightroom gebruik en dus de functies ken. Daarnaast ben ik fan van de optie om je instelling op te slaan (presets) zodat je deze vaker kan gebruiken. Maar er zijn heel veel verschillende apps, dus google er voor al op en kies degene die het beste bij jou past.

Met het bewerken van foto’s bedoel ik dan wel het aanpassen van licht, kleurtint, contrast, net iets rechter zetten of de uitsnede aanpassen en dat ene irritante vlekje wegpoetsen. Pas op dat je niet door schiet en overal het perfecte make up filter overheen zet, vreselijk! En gebruik ook vooral niet de voorgeprogrammeerde filters van Instagram, die verpesten echt de kwaliteit van je foto.

Tip 10. Plan je portret shoot

remke-werkend--1100x1100
Portret shoot aangepast op mn instagram feed door @bmoments.nl

Mensen kijken nou eenmaal graag naar mensen, dus in elke feed is het goed om zo nu en dan iets van jezelf te laten zien. Dat hoeft niet in de vorm van een selfie, ik heb er ook een hekel aan en je wordt er meestal niet knapper van…

Maar  wat wel hele slim is om zo nu en dan (je moet je foto’s wel een beetje up to date houden) een business shoot of een portret shoot te plannen. Vele fotografen bieden dit tegenwoordig al aan.

Om de foto’s van deze shoot (want het kost wel geld) optimaal te kunnen gebruiken, maak dan een duidelijk plan voor de shoot. Kies een locatie die past bij je merk en je uitstraling, neem meerdere outfits mee, maak foto’s van verschillende hoeken op verschillend plekjes zodat je genoeg keuze hebt en het niet lijkt alsof je steeds dezelfde foto plaatst. Meer tips voor een goede profiel of portret foto, lees mijn blog met tips.

Wil je nog meer leren?

Wil je graag een mooie stijl voor je instagram account ontwikkelen en leren hoe je hier de mooiste foto’s voor maakt? Binnenkort geef ik een workshop waarin je dit allemaal kan leren. Hij is nog in ontwikkeling, maar als je mijn instagram volgt vertel ik je binnenkort meer! Wordt vervolgd!