Blog

props-5707-1100x1100

15 Populairste props voor flatlays

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten ben ik dol op het maken van flatlays. Ik vind het heerlijk om net zo lang te schuiven met voorwerpen totdat de compositie me aanstaat. Soms is het millimeter werk, maar ik vind het super leuk om te doen.

Voor een ieder die het nou ook leuk vind, maar denkt, ik heb geen leuke props om te fotograferen, onzin! Ik heb een handig lijstje gemaakt met de 15 meest gebruikte props voor flatlays, waarvan ik zeker weet dat je een groot aantal gewoon al in huis hebt!

Quotes

Meestal in de vorm van kaarten of stickers of zelf geschreven op een blad of in een boekje. Heb je geen kaarten en geen net handschrift kun je ze ook altijd achteraf erin zetten dmv Photoshop of Canva, moet je natuurlijk wel een stukje vrij houden in je foto.

2. Color

Afgezien van het feit dat een kleur thema je flatlay sowieso enorm op pimt (zie ook mijn blog over de 10 tips voor een goede flatlay foto) is het toevoegen van kleur in de vorm van een Pantonewaaier, Pantone kaarten, stof stalen of verfwaaier ook enorm populair.

3. Pen

Iets om mee te schrijven doet het ook altijd goed, een mooie pen, stiften of potloden. Ook de vorm van de pen, slank en dun, geeft extra dimensie aan je compositie.

4. Notebook

Ik denk het meest populaire item, totdat we naar de ‘paperless generatie’ gaan is een notebook. In alle vormen en maten, open of dicht. Het geeft kleur aan je flatlay.

flatlay-5461kopie (1)

5. Drinken

Bijna niet meer weg te denken uit een flatlay is een drankje. Of het nu een kop koffie is (denk wel het meest populair) of kop thee of warme chocomel in de winter. In de zomer gaan we eerder voor een mocktail of glas limonade.

6. Zoet

Een leuke toevoeging bij je drank is wat te eten. Om niet te spreken van food flatlays, want dat is toch weer van hele andere orde, maar een leuke gekleurde donut of een koekje doen het altijd goed op de foto. Of in de winter marshmellows voor in je hete chocolademelk.

7. Groen

Iets natuurlijks in je flatlay is altijd leuk. Dat kan in de vorm van bloemen als je van kleur houdt, of gewoon groen blaadjes of een cactus.

8. Letters

De afgelopen 2 jaar zijn het gebruik van letters steeds populairder geworden in een flatlay. In de vorm van blokken met letters erop of van die kleine scrabble lettertjes. Ook hier zou je een quote mee kunnen maken zoals beschreven bij 1 of je merknaam uitlichten.

6174584736_IMG_0434-2

9. Digital

Iets digitaals in de vorm van een telefoon, een laptop en/of een koptelefoon. Geeft ook de mogelijkheid om je site of een foto stiekem te laten zien op het scherm van de telefoon.

10. Schaar

Beetje een rare misschien, maar let maar eens op, een schaar is echt een veelgebruikte prop in een flatlay. Op de foto mijn favoriete schaartje, die komt echt in heel veel flatlays voor. Al vind ik wel dat er altijd iets bij moet liggen dat je zou kunnen knippen. Dat brengt mij dan naar de volgende prop.

11. Touw

Een veel gebruikte prop in combinatie met het schaartje is een stuk of rol bakkers touw. In alle kleuren verkrijgbaar dus kan je leuk aanpassen aan je eigen stijl. Soms zie je ook het meer natuurlijke touw, of juist chiquer door het gebruik van lint ipv touw.

flatlay-5431 (1)

12. Tape

Ook masking tape in allerlei kleuren en printjes, is een geliefde prop in flatlays. Soms om dingen mee te plakken (bijv. foto’s of quote cards) of gewoon het gehele rolletje.

13. Foto’s

Leuk om een personal touch te geven aan je flatlay is het gebruik van afgedrukte foto’s of polaroids in je flatlay. Je kan ze ook nog digitaal op een telefoon laten zien.

flatlay-5506 (1)

14. Leesvoer

Ook een van de populairste props zijn boeken en tijdschriften. Je kan altijd wel een pagina vinden die qua kleur en opmaak past bij jouw verhaal.

15. Jezelf

Last but certainly not least, jezelf! Mensen kijken nou eenmaal graag naar mensen, dus het toevoegen van een hand, een voet, benen of meer zorgt dat je flatlay veel meer likes krijgt.

La-Paulowna-7014 (1)

Uiteraard moet je alleen de props gebruiken die je verhaal ondersteunen dat je wilt vertellen. De foto bij mijn blog is ook mn bedoeld om alle props te laten zien, maar mijns inziens best druk. Vergeet dus niet af en toe wat ruimte te laten in je flatlay, zogenaamde negative space. Eigen lijk dus prop nummer 16, lege ruimte 😉

Ben je nog steeds zoekende naar hoe je nu je verhaal het beste verteld in een flatlay en hoe je deze goed opbouwt, ik geef diverse workshops over flatlay fotografie. Wil je weten wanneer de aankomende workshop is, kijk dan hier op mijn workshop pagina of neem contact op via de Contact pagina op de website.