Blog

making a flatlay

6 manieren om de sfeer van je flatlay te veranderen met je achtergrond

Kun jij ook wat inspiratie gebruiken bij het maken van flatlays? In een van mijn vorige blogs ’15 props voor flatlays’ vertelde ik je alles over populaire attributen die je kunt gebruiken voor de perfecte compositie en sfeer. In dit blog laat ik je door middel van 6 voorbeelden zien, dat ook het kiezen van de juiste achtergrond veel kan doen voor je flatlay. Na het lezen van dit blog weet je welke sferen je eenvoudig kunt creëren door de juiste achtergrond te kiezen voor je foto.

Uitstraling

Het is algemeen bekend dat ik een passie voor product en food fotografie heb. En ik hou van het maken van flatlays. Ik gebruik ze vaak op Instagram of andere social media. Het is precisiewerk, net zo lang schuiven met voorwerpen tot je de perfecte compositie hebt. En dat vind ik superleuk om te doen. Kan iedereen dat? Ja natuurlijk! Om je te helpen geef ik in mijn blogs vaak tips & tricks, zoals hieronder over achtergronden.

Als je je foto’s wilt laten aansluiten bij je Personal Branding of de uitstraling van het merk waarvoor je fotografeert, is het goed om eerst na te denken over de huisstijl kleuren en styling, en welke achtergrond je daarvoor het beste kan gebruiken. Bij de keuze van een achtergrond hanteer ik 2 basisprincipes:

  1. Hou je achtergrond rustig, je wil tenslotte dat de voorwerpen eruit springen.
  2. Zorg dat je achtergrond mat is, om te voorkomen dat je achtergrond reflecteert tijdens het fotograferen. 

Uit wat voor soort achtergronden kun je vervolgens kiezen;

Flatlay met witte achtergrond
  1. Wit als basis

Zoek je een basis background die ervoor zorgt dat alle aandacht gaat naar je met zorg samengestelde producten en props? Kies dan voor wit. Wit wordt geassocieerd met licht, goedheid, onschuld, zuiverheid en maagdelijkheid. Het wordt beschouwd als de kleur van perfectie. Mijn tip: bij de plaatselijke hobbywinkel kun je lichtgewicht witte foam-borden kopen voor een paar euro. Die zijn mooi strak wit, kreukelen niet en dienen meteen als een stevige ondergrond om je props goed te positioneren. Een witte achtergrond biedt een perfect contrast voor een schoon, high key look waarbij je de nadruk legt op lichte tonen.

Flatlay met gekleurde achtergrond
  1. Kleur voegt emotie toe

Het gebruik van kleur in je backdrop geeft meteen een heel andere sfeer. Kijk nog eens goed naar je props die je wil fotograferen en bepaal dan welke kleuren hier goed bij passen. Een basisregel is dat contrasterende kleuren vaak goed werken. Dat zijn die kleuren die recht tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel, zoals rood en groen, oranje en blauw of geel en paars. Maar je kan natuurlijk ook juist kiezen voor een mooie ton-sur-ton look. Let ook op de betekenis van een kleur, bijv. rood staat voor agressie maar ook voor liefde en blauw staat voor betrouwbaarheid en is ook heel koel. Hier zal ik in een later blog dieper op in gaan.

Flatlay met houten achtergrond
  1. Karakter en warmte met hout

Naast de keuze voor kleur kun je ook kiezen uit achtergronden met een textuur. Textuur geeft de flatlay karakter en diepte en maakt ze spannender. Je kan hier bijvoorbeeld hout voor gebruiken. Hout staat voor stoer, robuust, rustiek en natuurlijk. Hout legt accent op buiten, natuur en landelijk leven. De eigenschappen van de verschillende bruin tinten komen hier heel duidelijk in terug.

Mooie houten achtergronden zijn:

  • Bewerkt of onbewerkt steigerhout, planken of latjes
  • Oude kaasplanken of andere snijplanken of serveerplanken
  • Je eigen houten vloer of laminaat
  • Vinyl achtergronden met houtprint

Mocht je de bruine kleur van hout wat oubollig vinden, dan krijg je ook een heel tof effect als je hout schildert in de gewenste kleur. De foto krijgt dan een frisse uitstraling en het geeft een mooi effect als de nerven van het hout nog zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld met een mooi white wash effect.

Flatlay met marmeren achtergrond
  1. Luxe met marmer

Een heel ander effect krijg je als je kiest voor een marmeren achtergrond. Marmer roept associaties op als luxe, duur, historie, kunst en klasse. Je foto krijgt direct een chique uitstraling. Marmer wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld cosmetica en beauty shots. Maar let op, je foto kan er ook koud en afstandelijk van worden. Afhankelijk van je doel van je flatlay, welke sfeer je wil uitstralen, bepaal je of dit past een marmeren achtergrond. Uiteraard ook goed om te kijken of daarnaast je gekozen props het gewenst effect opleveren. Marmer wordt veel gebruikt bij luxere en high fashion merken.

Flatlay met beton achtergrond

5. Een stoere basis van beton

Een hele goede manier om je flatlay een meer industriële uitstraling te geven, is werken met een achtergrond van beton. Het effect daarvan is een rauwere weergave waarbij je voorwerpen de aandacht opeisen met hun perfecte vormgeving. Grijs is een tijdloze kleur. Grijs roept namelijk geen emoties op en kan daarom gemakkelijk gecombineerd worden met andere kleuren, en je producten springen er gelijk uit. Grijs brengt rust en heeft een stoere en robuuste uitstraling.

Hoe krijg je dan een mooie betonlook achtergrond? Koop bijvoorbeeld een blik betonlook-verf en beschilder er een foam-bord mee. Betonlook-verf is niet gemaakt van één kleur grijs waardoor het geen egale kleur is en dus niet snel verveelt. Maar je kan ook kiezen uit de vele vinyl achtergronden die er zijn in beton look.

Flaylay met tegel achtergrond

6. Authentieke tegels voor sfeer

Ken je ze nog? De tegeltjes van vroeger? Die roepen gelijk een authentiek gevoel op. Een gevoel van huiselijkheid. Gebruik een betegelde plaat als achtergrond en kijk eens wat dat doet voor je flatlay. Wil je je producten naar voren laten komen, gebruik dan liever wat neutralere tegels. Met delfstblauwe tegeltjes creëer je bijvoorbeeld een mooie sfeer, maar het haalt de aandacht wel af van je voorwerp. Voor een neutralere achtergrond kies je bijvoorbeeld voor witte tegels, in een standaard rechthoekige vorm, of is een speelse hexagon variant.

Kies je voor grotere tegels, dan is één tegel vaak al genoeg om je voorwerpen op te plaatsen. Je kunt ook aan de slag met kleinere tegels zoals metrotegeltjes of mozaïektegels voor meer diepte en sfeer in je foto’s. Heb je nog een restje mooie tegels liggen of loop je ergens tegen knusse authentieke tegeltjes aan? Niet laten liggen! Bevestig ze aan een stuk schuimkarton of dunne houten plaat en je gaat hier nog lang plezier van hebben. 

Aan de bak!

Hopelijk heb je weer wat inspiratie opgedaan om je flatlay nog mooier te maken Heb je na het lezen van dit blog nog steeds geen idee hoe je mooie product foto’s maakt of heb je er simpelweg geen tijd voor? Stuur me een bericht, dan maak ik graag een offerte voor je om je producten mooi en sfeervol vast te leggen.