Blog

Flat lay tips fotografie (1)

10 Flatlay fotografie tips

Als je een van mijn accounts volg op instagram zie je dat ik dol ben op flatlay fotografie. Zowel in food als in mijn andere fotografie zie je enorm veel flatlays voorbij komen. Het woord ‘Storytelling’ wordt veel gebruikt in marketing en branding, maar ook voor instagram en fotografie is het een nieuwe manier om je foto of account spannender en beter te maken. Laat het vertellen van een verhaal nou net heel gemakkelijk zijn met flatlay fotografie.

Flatlay fotografie is qua fotografie eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, het is ‘all about styling’. Dus om je een beetje op gang te helpen, hier mijn 10 tips voor een goede flatlay foto.

1. Licht

Zoals bij elke foto is goed licht van enorm belang bij een mooie foto. Bij flatlay is een hele harde schaduw niet mooi, dus maak je gebruik van natuurlijk licht van een raam (echt het mooiste qua kleur) doe het dan niet als het licht heel hard is en veel schaduwen geeft. Komt er teveel licht door je ramen kan je bijv. hele eenvoudig er een diffuser voor zetten of je (lichte) vitrage dicht doen. Harde schaduwen zijn echt niet mooi in een flatlay. De meeste flatlays zijn van alle kanten gelijk belicht.

2. Thema

Kies een thema om je verhaal kracht bij te geven. Populaire voorbeelden daarvan zijn: op reis, mijn dagelijkse outfit, wat zit er in mijn tas, beauty, nieuwe aankopen, ontbijt, lunch, koffie, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Zie hier een voorbeeld van een foto in het thema fitness:

Flatlay tips

3. Kleur

In plaats van een thema kan je ook een specifieke kleur high-lighten. Met een specifieke kleur als thema zien je flatlays er al snel als een eenheid uit. Je kan kiezen voor meer standaard kleurthema’s als pastel tinten of juiste zwart-wit. Maar ook een lekkere knal kleur kan een leuke flatlay opleveren. Zie hier een voorbeeld van een roze flatlay (btw enorm ‘out of my comfort zone’ zo’n knal kleur 😉.

Flatlay tips 2

4. Achtergrond

Heel belangrijk voor een goede foto is de achtergrond. Een schone witte achtergrond is altijd goed, ik gebruik dan vaak een A3 vel papier, let er wel op dat er geen kreukels of vlekken in zitten, want dat kan gelijk enorm afleiden van je verhaal. Een achtergrond met een klein werkje geeft veel meer diepte in je foto, maar moet natuurlijk wel passen bij je thema. Je kan tegenwoordig vinyl kopen met hele mooie prints die ene tegelvloer of een houten tafel nabootsen. Heel handig want je kan het oprollen en dus ergens makkelijk opbergen. Er is veel te vertellen over verschillende achtergronden, ik zal er later een aparte blog over schrijven.

Mijn favoriete achtergrond is deze vinyl met beton look. Heerlijk neutraal maar geeft toch net wat meer diepte aan de foto.

Flatlay tips 3

5. Hero product

Als je een rustige flatlay wilt hebben die een verhaal verteld is het goed om 1 of 2 items te kiezen die je wilt uitlichten, daar kan je de focus opleggen en de stijl je af met props. Bij food flatlays is dit makkelijk, je hero item is meestal het gerecht dat je hebt gemaakt. Maar het kan ook een boek zijn dat je hebt gekocht of je favoriete jeans die je wit laten zien.

6. Props

Als je je hero item(s) heb gekozen en neergelegd kies je daarbij passende kleinere producten die we ‘props’ noemen. De props zijn als ondersteuning van je verhaal en moeten dus niet meer aandacht opeisen dan de rest.

7. Keuze van compositie

Belangrijk voor je begin met alles neerleggen is dat je een keuze maakt voor welke compositie je wilt. Je kan alles heel netjes in een soort grid neerleggen, da krijg je een hele rustige grafische flatlay, of juist wat meer gestapelde variant. Wat wel belangrijks is als je de flatlay voor instagram gaat maken, dat je gelijk al uit gaat van een vierkante foto, dus kijk af en toe door je camera of telefoon hoe het er in een vierkant uitziet. Dit is eigenlijk het lastigste onderdeel van de flatlay, en daar kan je dan ook veel workshops en studies van maken. Maar een tip is om op instagram te kijken bij #flatlay, daar zie je veel verschillende voorbeelden.

8. Lagen

Vele mensen bouwen een flatlay op uit 1 laag, maar ik vind het zelf ook wel mooi om een beetje in lagen te werken. Dat maakt de flatlay een stuk spannender. Bij food gebruik je een plakje, een servet je bord en dan nog een vork op je bord om verschillende lagen te maken. Maar ook bij andere flatlays kun je een sjaal als onderlaag gebruiken, je legt er een boek op en daarop nog een pen of een notitieboekje.

Een voorbeeld van een gelaagde flatlay is bijvoorbeeld deze:

Flatlay tips 4

9. Experimenteer

Wat belangrijk is dat je als het eenmaal ligt een foto neemt en dan lekker gaat schuiven met de losse onderdelen tot het helemaal naar je zin is. Meestal is het mooi als dingen elkaar net wel of net niet raken en een klein stukje opschuiven kan soms veel mooier en rustiger zijn. En het voordeel van flatlay fotografie tov model fotografie is dat je spullen erg geduldig en gehoorzaam zijn, dus maak daar gebruik van en experimenteer.

10. Less is more

Een laatste tip is , less is more. Een foto hoeft niet helemaal vol te zijn, soms als je aan het experimenteren bent moet je ook weer spullen weg halen. Een stuk van de achtergrond laten zien kan juist wat toevoegen aan je foto. We noemen dat in de fotografie ook wel “negative space”. Ik vind het zelf altijd makkelijk om met meer props te beginnen en dan dingen weg te halen tot ik tevreden ben.

Voorbeeld van een foto met negative space:

Flatlay tips 6

Ik hoop dat mijn tips je hebben overtuigd om het fotograferen van een flatlay een keer zelf te proberen. Wil je meer info of heb je hulp nodig bij het maken van flatlays, of wil je zakelijk met mij samenwerken voor een fotografie opdracht,  workshop, of andere ideeën, let me know, ik help graag!

Neem contact op via de Contact pagina op de website.