Blog

Blog deel 3 content website Alaise

Het proces van Product ontwikkeling in Cosmetica – deel 3

De introductie van een merk

Voor diverse opdrachtgevers heb ik inmiddels cosmetica producten ontwikkelt. Waaronder Private label artikelen voor Etos en een Personal Care merk genaamd Alaise voor Dayes in Duiven.

De productontwikkeling van een verzorgingsproduct is een behoorlijke tijdrovende en omvangrijke klus. Zeker als je zoals Dayes een merk product wil ontwikkelen dat uniek en volledig op maat gemaakt is. Ik ga het hele proces van Productontwikkeling met je delen in 3 blogs. Ik beschrijf hierin de 3 fasen van productontwikkeling beschrijf; concept ontwikkeling, productie tot marktintroductie. Ik zal kort toelichten welke stappen er per fase gezet moeten worden om tot een personal care merk te komen. In dit blog ga ik in op deel 3 van het proces, marktintroductie.

Marktintroductie

Doel: Introduceren van een cosmeticaproduct bij de consument
Doorlooptijd: 3 maanden
Resultaat: Website, Social media platform, etc
.

Voordat je het nieuwe cosmetica product op de markt mag brengen moet je een notificatie aanmaken bij CPNP. Hiervoor heb je alle productinfo (ingrediënten, eigenaar, etc) nodig, incl een afbeelding van het def product en een foto van het etiket. Dit is geen goedkeuring, maar daarmee heb je als verantwoordelijk persoon voldaan aan de eisen EU verordening. Tijd om marketing & verkoop in te zetten om het product op de markt te brengen.

De cosmeticabranche is een dynamische markt; corona heeft een belangrijke invloed gehad op hoe we denken over hygiëne, schoonheidsidealen veranderen, en door de opkomst van online shoppen zijn influencers nog belangrijker geworden. Daarnaast is de concurrentie groot en zijn er veel grote multinationals met enorme marketingbudgetten.

Bij het opstellen van het concept heb je al nagedacht over wat beloof jij aan jouw doelgroep als het om cosmetica gaat? Wat maakt jou anders dan andere aanbieders? Wat maakt jou zo waardevol of zo anders dat de klant bereid is om een goede prijs voor jou te betalen?

Content creatie

Als je een cosmetica merk succesvol wilt lanceren heb je content nodig. Als je de eerste productie samples binnen hebt kun je de fotoshoot gaan plannen. Nu klanten steeds vaker online winkelen, moeten cosmeticamerken ook digitaliseren. Om succesvol een website en social media te kunnen vullen heb je daarvoor minimaal de volgende content nodig:

 1. Product packshots (product van alle kanten, met een witte achtergrond)
 2. Product with hands (belangrijk zodat de online consument een idee heeft vd grootte)
 3. Product in use (voorbeeld hoe je het gebruikt)
 4. Product range (laat de hele range van het merk of de geur zien voor evt bijverkoop)
 5. Lifestyle image (sfeer en inspiratie)
 6. Video (het belangrijkste medium tegenwoordig)

Vergeet vooral die laatste categorie, video niet. Met video’s kun je leuke en interessante inhoud maken. Daarnaast zijn ze een geweldig hulpmiddel om organische zichtbaarheid voor uw merk op te bouwen.

Social Media

Het ontwikkelen van een goede social media strategie voor beauty- en cosmetica merken is belangrijk. In fase 1 waarin je het concept hebt beschreven heb je al een hoop marktonderzoek gedaan. Daarbij kijk je naar marktontwikkelingen, de concurrent, je doelgroep etc. dit biedt een uitgangspunt voor je Social media strategie.

Het is belangrijk om een ​​community te creëren waar klanten en andere gebruikers kunnen communiceren. Dit kunt u doen op je website, of op je social media kanalen. Met name forums en sociale media zijn bijvoorbeeld een geweldige optie om een ​​community voor uw merk te creëren.

Instagram is een veel gebruikt medium voor cosmetica. Naast je eigen fotografie, is de volgende content op Instagram ook van belang:

 1. User generated content (Kijk naar merkgebonden hashtags en zoek op verschillende platforms naar je merk om mensen te vinden die uw producten gebruiken. Vraag altijd om toestemming om hun content te hergebruiken)
 2. Infographics (Hoe werken bepaalde ingrediënten, aangeven van een skincare routine, etc)
 3. Reviews (delen van klanten reviews)
 4. Tutorials (hoe gebruik je het product, liefst in de vorm van een video)
 5. Winacties (veel mensen houden van gratis producten, weggevers of winacties)

Onderzoek wat interessante onderwerpen en hashtags zijn die je kan delen om traffic en engagement te genereren. Het gebruik van goede ingrediënten is hier een voorbeeld van. Een zoekopdracht naar de hashtag #cleanbeauty op Instagram levert meer dan 5,3 miljoen resultaten op.

Zichtbaarheid van uw merk online wordt niet van de ene op de andere dag bereikt, hiervoor is geduld en consistentie nodig. 

Website

Een website mag vandaag de dag eigenlijk niet meer ontbreken bij elk cosmetica merk. De website wordt gebruikt voor het delen van het merk verhaal, informatie over de producten en evt zelfs directe verkoop.

Market places

Omdat het creëren van traffic naar je website een grote uitdaging is, zeker met de vele websites die er tegenwoordig zijn, is het gebruiken van marketplaces voor je verkoop aan de consument een goed alternatief. Met behulp van deze platforms kunt u beauty producten verkopen zonder zelf de traffic te hoeven creëren. Interessante marketplaces voor (oa) cosmetica zijn: bol.com, amazon.nl, plein.nl, drogist.nl, etc.

Daarnaast zal je natuurlijk moeten werken aan een salesplan. Aangezien sales niet mijn sterkste punt is, laat ik dat graag aan andere mensen over. 

Heb je echter iemand nodig voor content creatie, het organiseren van fotoshoots, een social media plan dan wel het ontwikkelen van je website, dan kan ik je zeker mee helpen. Neem contact met me op via het contact formulier.